Close

KPA Unicon, ArcelorMittal, Finnfund ja Zenican kaupunki perustavat yhdessä voimalaitosyhtiön

KPA Unicon suunnittelee ja toimittaa voimalaitoksen Zenican kaupunkiin Bosnia Herzegovinaan ArcelorMittalin terästehtaalle. Laitoksen höyryntuotantokapasiteetti tulee olemaan 150 t/h (37 bar, 420°C). Lisäksi KPA Unicon toimittaa redundanttisen Plantsys -järjestelmän osana voimalaitoskokonaisuutta sekä käyttö- ja ylläpitopalveluita varmistamaan energiantuotannon korkean käytettävyyden ja toimivuuden. Laitoksen konsepti on suunniteltu yhteistyössä kroatialaisen Eco Consult d.o.o:n kanssa.

“Tämä on meille merkittävä saavutus ja askel suuntaan, missä teemme aloitteita, jotka tuottavat arvoa kumppaneillemme. Zenicassa yhteisyrityksen kautta luomme ja toteutamme puhtaan energian ratkaisun yhdessä asiakkaamme ja yhteistyökumppaniemme kanssa. Uudistamme ArcelorMittalin olemassa olevia energiantuotantojärjestelmiä puhtaammalla teknologialla hyödyntäen polttoaineena terästehtaan koksi- ja masuunikaasuja, mikä takaa merkittävän päästöjen vähentämisen ja varmuuden lämmöntuotantoon”, kertoo Jukka-Pekka Kovanen, KPA Unicon Group Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja.

“Uuden laitoksen käyttöönotto tulee parantamaan elinoloja merkittävästi päästövähennyksien kautta. Asiakkaamme voi korvata kaupungissa sijaitsevan, yhden Bosnian suurimmista hiilivoimalaitoksista uudella voimalaitoksella. On erittäin kiehtovaa ja merkityksellistä olla osaltamme rakentamassa Zenicalle puhtaampaa elinympäristöä”, Jukka-Pekka Kovanen jatkaa.

Zenican uusi laitos tulee monelta osin vastaamaan EU:n parhaita käytäntöjä ja päästönormeja. Nykyiset kattilat käyttävät polttoaineena hiiltä, mikä on suurin lähde laitoksen tuottamille rikkipäästöille. Uuden laitoksen myötä päästöt vähenevät merkittävästi.  Käyttöönoton jälkeen vuonna 2020 laitos tulee tuottamaan Zenican kaupungin kaukolämpöenergian sekä merkittävän osan ArcelorMittalin terästehtaan tarvitsemasta energiasta.

“Kehitysrahoittajana haluamme edistää puhtaan energian tuotantoa ja kiertotaloutta. KPA Uniconin, Zenican kaupungin ja ArcelorMittalin kanssa olemme luoneet mallin, jonka tavoitteena on parantaa ympäristön tilaa sekä ihmisten elinympäristöä sekä samalla taata energiantuotanto alueen tarpeisiin”, korostaa Tuomas Suurpää,  rahoituspäällikkö, Finnfund.

”Toimintaamme ohjaa elämänfilosofia. Jokaisessa hankkeessamme pidämme mielessä, että meidän on tarjottava sosiaalisesti vastuullisia, kestäviä, ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita projekteja. Ensimmäinen tekemämme projekti ArcelorMittal Zenicassa oli höyryjärjestelmien energiatehokkuuden parantaminen. Nyt olemme ylpeitä siitä, että olemme saaneet jatkaa antamalla oman panoksemme tähän erittäin vastuullisen ja puhtaan projektin kehittämiseen ArcelorMittalille sekä sekä Zenican ja Bosnia Hertsegovinan kansalle”, kertoo Eco Consultin perustaja Goran Pavlovic.