Close

Hyvinkään Lämpövoima ja KPA Unicon ovat solmineet yhteistyöhankkeen tekoälypohjaisesta reaaliaikaisesta biolämpölaitoksen kunnonvalvonnasta.

Hyvinkään Lämpövoimalla on yli 1900 kaukolämpöliittymää, joilla lämmitetään yli 12 000 kotia. Näissä kodeissa asuu yli 35 000 hyvinkääläistä.

PlantSys® digitaalisen palvelualustan tekoäly laitetaan tulevalla lämmityskaudella tarkkailemaan Hyvinkään Lämpövoiman Veikkarin biolämpölaitoksen laitteita taukoamatta. KPA Unicon toimitti laitoksen vuonna 2015. Tekoälyyn liittyvä yhteistyöhanke on alkanut syksyllä 2021.

Puhtaampi energia on kaikkien tavoite

Hyvinkään Lämpövoima on toiminut edelläkävijäyritysten joukossa jo yli 40 vuoden ajan.

Jo vuodesta 1990 KPA Unicon on ollut puhtaan, uudistuvan energian edistäjä ja puolestapuhuja, jonka unelma on vähentää maailman riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Yhdessä kumppaneidensa kanssa KPA Unicon haluaa valjastaa energian tuottamaan hyvää.

“Veikkarin biolämpölaitoksen käytettävyys on tärkeää pitää mahdollisimman korkealla tasolla, jotta saavutamme tavoitteemme bioenergian osuudesta kaukolämmön tuotannossa. Lisäksi nousseet fossiilisten polttoaineiden hinnat kannustavat käyttämään ja kunnossapitämään laitosta parhaalla mahdollisella tavalla”, kertoo tuotantopäällikkö Otto Kingelin, Hyvinkään Lämpövoima Oy.

Vuonna 2020 Hyvinkään Lämpövoiman hiilineutraalin lämmön osuus nousi peräti 95 %:in Ekolämmön ja biopolttoaineilla tuotetun lämmön ansiosta. Samalla päästökaupan piiriin kuuluvien CO2-päästöjen määrä putosi kaikkien aikojen alhaisimmalle tasolle. Veikkarin biolämpölaitos perustuu pelletin pölypolttoon ja on yksi yhtiön kahdesta omasta biolämpölaitoksesta.

“On mielenkiintoista päästä testaamaan uutta tekniikkaa ja hyötyä sen tuomista eduista kunnossapidossa”, jatkaa Kingelin.

Tavoitteena estää turhat seisokit

Tekoälyavusteinen ennustava kunnonvalvonta parantaa lämpölaitoksen yleistä suorituskykyä ja nostaa käytettävyyttä. Vahinko on aina halvempi välttää kuin korjata, sillä odottamaton seisokki on tuotannon pahin vihollinen.

“KPA Uniconin kehittämä PlantSys digitaalinen palvelualusta kehittyy vauhdilla. Se mahdollistaa esimerkiksi lämpölaitoksen ennakoivan huoltamisen, joka on halvempaa kuin odottamaton tuotannon seisokki, jos laitteistoa joudutaan korjaamaan. Tekoälyn avulla opimme koko ajan lisää niin työmme tuloksista kuin niiden toimintaympäristöstä. Kehitämme palvelualustaamme jatkuvasti, sillä tunnistamme, että tämän päivän erinomainen on huomisen hyvä”, toteaa KPA Uniconin digijohtaja Joni Räsänen.

PlantSys® digitaalinen palvelualusta on suunniteltu laitoksen etäohjaukseen ja tukemaan automatisoitua ja tehokasta energiajärjestelmän optimointia ja operointia. Innovatiivinen ohjelmisto takaa reaaliaikaisen näkymän, turvallisen toiminnan sekä 24/7-tukipalvelut tuotannon tehokkuuden varmistamiseksi.

Taustatietoa PlantSys® Raportointi järjestelmästä

PlantSys® Raportointi järjestelmä on osa ketterää ja kustannustehokasta digitaalista palvelualustaa, josta asiakkaat voivat valita omaan käyttöönsä parhaiten soveltuvat moduulit. Järjestelmä toimitetaan pilvestä, joten se on aina käytettävissä siellä, missä on internet-yhteys ja se toimii myös uusimmilla mobiililaitteilla.

Järjestelmän hyötyihin lukeutuvat:

  • Aina ajantasainen tieto kaikkien saatavilla
  • Suunniteltu energiantuotantolaitoksiin, perustuen KPA Uniconin vahvaan osaamiseen
  • Nopea ja helppo käyttöönottaa ja laajentaa huoltosopimuksen rinnalla
  • Kustannustehokas ja selkeä hinnoittelu, ei pitkää sitoutumista
  • Aktiivinen tuotekehitys ja nopea käyttäjätuki
  • Liitettävyys muihin järjestelmiin, kuten kunnossapito- ja valvomojärjestelmät
  • Käyttäjäystävällinen

Lue lisää PlantSys® järjestelmästä täältä sekä verkkokaupasta.